‘AAN DE LEIBAND, OF JE EIGEN PAD?’ Lees deze voor ‘De Tao van Hans’….

Ja, hij is beschikbaar, in paperback en ebook!

“Hoi Hans, het is net alsof je in dit boek speciaal tot mij spreekt! Dank. A.”

En het is best wonderlijk dat er alweer een boek van me is, want Een handvol scherven is nog maar net in januari verschenen.

Het nieuwe boek is verschenen!
Omslag ontwerp en lay out Kasia Wozniak; redactie Cecile Poels

Anyway. Zoals beschreven in het bericht op deze site Ongevraagd advies ben ik de laatste paar jaar weer van allerlei aan het lezen, en het schrijven naar aanleiding van wat gelezen wordt gaat vanzelf. Dus is een enorme hoeveelheid stukken geschreven – en gecorrigeerd – voor wat m’n 11e boek is geworden, dat zeker de helft meer tekst bevat als mijn laatste uitgaven. Derhalve hebben de het lettertype een tikkie minder groot gemaakt dan de laatste boeken – ongeveer zoals de heruitgave van De vreugde van verlichting – zodat het boek de 250 pagina’s niet overschrijdt, want hoe dikker hoe duurder, en te duur, dat hoeft niet.

BESTELLEN VIA BRAVE NEW BOOKS (meer marge voor mij)
BESTELLEN VIA BOL (geen verzendkosten)

De werktitel zoals die zich aandiende is Filosofische fragmenten – over werkelijke individualiteit, Friedrich Nietzsche en andere zaken. Dit is nu de sub-titel geworden en deze is ontstaan omdat er vrij veel filosofie, maatschappij kritiek en biografieën over of boeken van allerlei denkers gelezen wordt, en de stukjes zoals gezegd voor een groot deel gaan over wat ik lees, en wat daarover opkomt. Het is dus niet perse een advaita boek. Een beetje nadruk ligt op mijn teruggekeerde vriend Nietzsche, maar uiteraard komen ook tal van andere figuren, zienswijzen en ingevingen voorbij (lieden als Spinoza, Schopenhauer, Bowie, Sloterdijk, Boudry, de Waal, Peterson, Harari, Schiller, De la Rochefoucauld, Heidegger, Krishnamurti, Snyder, Voltaire, Rousseau, Feyerabend, Achterhuis en Castaneda bijvoorbeeld). Hoe dan ook heerlijk dat Friedrich er weer is, en ook heel fijn dat die andere denkers/schrijvers en perspectieven weer voorbij komen en me prikkelen wat te delen vanuit mijn perspectieven. In wezen gaat het boek vooral over werkelijke individualiteit ofwel Volwassenheid. Maar ook over economie & economisme, ecologie, globalisering, ideologie, wat ‘winst’ is, over sociale druk, (non-)conformisme, moraal, illusies, religie, (vrees voor) eigenheid, postmodernisme, vrijheid en beperking, je ‘ziel’ verkopen, competitie en competentie, the big five personality traits, beeldvorming en andere zaken… en over leren denken ofwel je hersens gebruiken.

Een van de kern teksten uit dit boek heb ik reeds op de site gepost, zie: Aan de leiband op je ‘eigen’ pad, zie onderaan voor een link.

Eerste reviews op Bol (schrijf er ook een alsjeblieft, fijn voor anderen en voor mij):

“Hans” vindt zichzelf opnieuw uit.Ik volg Hans Laurentius al meerdere jaren. Daarbij is het lezen van zijn – eerdere – boeken een belangrijk onderdeel om jezelf op een directe en amusante manier te laten meenemen in non-dualiteit.  Met dit nieuwste boek maakt Hans een duidelijke stijlbreuk met zijn eerder verschenen trilogie. Zijn schrijven wordt met de jaren meer erudiet. Maar om deze keer zijn boodschap over te brengen heeft hij zich volledig laten inspireren door zijn oude vrienden. Schopenhauer en Nietzsche. Vooral via de werken van Nietzsche laat Hans zich verleiden om een andere ingang aan te bieden aan mensen die geïnteresseerd zijn in non-dualiteit. Hij doet dit naar mijn idee meesterlijk. Hij mixt zijn eigen directe, confronterende, maar zo eerlijk schrijven met de invloed van “de man met de hamer.” Gevaarlijk voor wie dacht dat verlichting zonder pijntjes kan. Hans en Nietzsche, twee vrienden, dubbele EHBO, driedubbele Rozengeur & Prikkeldraad.” JM. ***** (Vijf van vijf sterren)

Kakefonie [sic] van geestvoedende en ego-ontwrichtende tekstenHet nieuwste boek van Hans Laurentius heeft een heel nieuwe approach. De lezer wordt meegenomen in een dionysische dans van vlijmscherpe, meedogenloos eerlijke observaties van de “moderne mens”, diepe teachings (parels tussen de tekst) en onwaarschijnlijk geestige uitspattingen. Inderdaad is het een boek voor de eenling die zich niet conformeert aan de kuddementaliteit, burgerlijk politiek correcte moraal en vernietigende ego-spekkende sociale menslievendheid. Hilarisch, geest-voedend, goudeerlijk, scherper dan een Stanley mes. Ik zeg: LEES ALLEN!!” LV. *****

To stand tremendously alone! Het nieuwe boek van Hans is een must read. Omdat het zijn inzichten koppelt aan een waaier aan andere, vaak historische figuren zoals in de recensies hierboven al beschreven. Ik noem hen bewust niet filosoof, denker of wat dan ook, omdat de kern is dat het mensen zijn die keihard hun eigen weg kiezen. Laten we zeggen ‘vrije geesten’ met uitspraken als ‘De nobele ziel heeft eerbied voor zichzelf’ (Nietzsche) ‘You have to stand tremendously alone’ (Krishnamurti), ‘de krijger is alleen gebonden aan de oneindigheid’ (Castaneda) To name but a few. De lezer bevindt zich kortom in goed, confronterend gezelschap en gaat zijn levensangst rechtstreeks onder ogen komen, als hij tenminste niet inmiddels de benen heeft genomen. Niets staat hier vast, geen enkel gezichtspunt leidt tot een ultieme conclusie, want nooit komt ‘het worden’ tot stilstand. Kortom, een boek om langzaam tot je te nemen en vooral te herlezen. Het is een feest van herkenning voor mensen die zich eerder hebben verdiept in het werk van de mensen die Hans allemaal voorbij laat komen, maarrrrrr je wordt daarbij stevig uitgedaagd tot zelfreflectie. Als troost biedt hij je en passant een keur aan nieuwe leeservaringen, muziekervaringen en kijkervaringen aan. Je zou kunnen zeggen: ‘to stand tremendously alone’ betekent ook ruimte om onder meer goede boeken te lezen! Rest mij nog mensen te waarschuwen die zoals Schopenhauer schrijft ‘zich beroepen op de vrijheid van meningsuiting als compensatie voor de vrijheid van denken, waar ze weinig gebruik van maken.’ Voor ieder ander: lezen dit boek! Ik ga weer van voren af aan beginnen.” HK

Nog even dit, voordat je je gaat ergeren: Dr. Taede A. Smedes van de NDB noemt m’n boek, op de Bol-pagina, een ‘ego-document’. Dat is niet beledigend bedoelt, maar staat simpelweg voor geschriften als autobiografieën en andere geschriften waarin iemand een persoonlijke getuigenis aflegt. Het is dus geen kwalificatie maar een categorisering. Dat de goede man het boek verder o.a. mopperig noemt, komt wellicht door een gebrek aan humor of ironisch vermogen, en dat hij denkt dat ik als therapeut werkzaam ben is niet echt juist, maar goed, het schijnt positief te zijn dat m’n boek door de NDB is besproken, want dat zou betekenen dat bibliotheken hem wel zouden willen inkopen… En misschien heeft ie wel gelijk? Anyway… Gelukkig laat ie ook het woord eigenzinnig nog vallen… Ik wilde in elk geval maar even zeggen: laat je niet opwinden door dit beetje magere geval van recensie, oke? Verder kan ik het niet helpen, maar moest ik toch naar aanleiding van zijn review een beetje aan Drs. Bergman (of was het Bergsma) denken van het Ministerie van Unieke Zaken…

Alle HL boeken op een rij:
1999 – Zelfrealisatie – het spiritueel energetische pad – Ankh-Hermes*
2000 – De vreugde van verlichting – Ankh-Hermes*+
2002 – Zien – De Horizon*
2004 – Zelfherinnering – Ruimte voor volledigheid – Panta Rhei*+
2006 – Terwijl de Merel zingt – De Horizon – ebook BNB + als gratis pdf
2007 – Een Herfstvol Satsangs – De Horizon – als gratis pdf versie
2013 – EHBO (Eerste Hulp Bij Onvolwassenheid) – ebook BNB + als gratis pdf
2014 – De vreugde van verlichting (heruitgave) – paperback & ebook – BNB
2014 – Rozengeur & Prikkeldraad (I) – Hardcover Samsara – ebook BNB
2016 – Olie op het vuur (II) – paperback & ebook BNB
2019 – (jan.) – Een handvol scherven (III) – paperback & ebook – BNB
2019 – (sept.) – Aan de leiband, of je eigen pad? – paperback & ebook – BNB
2020 – (febr.) – Zelfherinnering (heruitgave) – paperback & ebook – BNB
2020 – (nov.) – De Tao van Hans – paperback & ebook – BNB


* = uitverkocht / *+ = eerste druk uitverkocht maar heruitgegeven, (I, II, III slaan op de opeenvolgende delen van m’n trilogie). BNB staat voor: Brave New Books

Over Een handvol scherven werd o.a. gezegd:
“Want Hans niet lezen is doodzonde.” “Tranen van het lachen, van inzicht en het doorzien van de waan van het denken. En ja, dat kan pijnlijk zijn. En bevrijdend. Wanneer je bereid bent écht te lezen en te voelen en weer te lezen en binnen laten komen is dit boek een aanrader. Net als de andere boeken van Hans overigens.” “Wat een voorrecht mensen te ontmoeten zoals Hans die je soms (ogenschijnlijk) hardhandig (maar altijd liefdevol) wakker porren. En dan blijkt het ook allemaal zo simpel te zijn. 
Opnieuw een makkelijk leesbaar, inspirerend boek. Doe er je voordeel mee!”

Een recente review over Rozengeur en prikkeldraad stelde vast: “Laurentius behoort tot de weinige meesters die je echt helpen met zelfrealisatie, en niet met het opbouwen van valse spiritualiteit. Lees dit!”

En recentelijk schreef men over De vreugde van verlichting:
“Wederom een Top boek van Hans. Deze boeken zijn pareltjes en zeldzaam. 
In een doolhof van ‘spirituele’ boeken en leraren en na een lange en pijnlijke zoektocht kan ik oprecht uit eigen ervaring zeggen dat ik heel dankbaar ben dat Hans op mijn pad gekomen is. 
Ook persoonlijke sessies en satsangs zijn een aanrader voor iedereen die bereid is te kijken naar zichzelf en Waarheid wil.”

en:
“Lijkt de titel overdreven? Nee, voor mij is het ‘t beste boek ooit.”

Gerelateerde artikelen op deze site: