Opvolger van ‘Aan de leiband’ al in het najaar! Over ‘de Tao van Hans’.

Wellicht geholpen door ‘de crisis’, heeft mijn lees- en schrijfgolf die nu reeds een paar jaar duurt (sinds eind 2015) ertoe geleid dat ik nu al een boek van tegen de 300 pagina’s zou kunnen uitbrengen, na correcties en dergelijke, als vervolg op de ‘Filosofische fragmenten deel 1’, dat echter Aan de leiband, of je eigen pad? bleek te gaan heten. Cecile en Kasia gaan het dus binnenkort druk krijgen.
Er willen misschien nog een of twee essays geschreven worden ter afronding van dit deel – en wat laatste verrijkingen en schaafwerk. En dan kan ik dus beter meteen door met deel 3… Want uitgelezen en geschreven en geleefd ben ik nog lang niet, tenzij… (Inmiddels is een nieuw project ook al weer aardig gevorderd, en zijn er reeds zo’n 450 ‘valse noten’ genoteerd… sommige ervan vonden hun weg in ‘De Tao van Hans’ – en sommigen zijn reeds gedeeld als tweet.)

De bedoeling was om deel 2 pas begin 2021 uit te laten komen, mede omdat Leiband en Een Handvol Scherven nog zo vers zijn, en de heruitgave van Zelfherinnering net in februari uit kwam. Maar Kasia had zoiets van: ‘Waarom niet in het najaar?’ Dus november zal het worden…

En ja, waarom ook niet? Zoals gezegd is dit materiaal genoeg om een serieus boekwerk te vormen. Leuk is trouwens dat ik in Leiband suggereerde dat Schopenhauer meer ruimte zou krijgen in deel 2. Dat blijkt niet het geval. Iedere keer dat ik zijn boeken weer wil pakken, blijkt iets of iemand anders de aandacht te trekken. Darwin, of Richard Dawkins, of Tim Flannery bijvoorbeeld. Christopher Hitchens en Michel Onfray: over Atheïsme en magisch ‘denken’.
Maar ook: Globalisering. Klimaat. Welvaart. Humanisme. Liefde. Evolutie. Ideologie. Vooruitgang. Welvaart. Interesse. Illusies. Sentimentaliteit. De deugcultuur. Simplisme. Extremisme. Innerlijke rijkdom. Leren denken. Eendimensionaliteit. En diverse dingen over KARAKTER ofwel ‘De Tao van Hans’ – de leidraad…? De titel ook? JA!

Hopelijk eind november…. tijd om eerst Aan de leiband te lezen, of herlezen!En de Duitse, wonderlijke filosoof Peter Sloterdijk – met zijn Kristalpaleis, cynisme studie en Sferen – blijft langs komen, alsmede Nietzsche natuurlijk, vooral wat citaten uit Morgenrood. Plus John Gray (de filosoof bedoel ik, niet die van dat gedoe met ‘mannen en vrouwen komen van hier of daar’ enzo) en lieden als Alain Finkielkraut, Souad Mekhennet, Emile Cioran, Theodore Dalrymple, Ruud Koopmans, Margriet Sitskoorn, Jordan Peterson, Tim Franssen, Patricia de Martelaere, Voltaire, Damon Young, Susan Neiman, Marx, George Orwell, Stendhal, Heidegger, Pessao, Eno, Lou Salomé en zelfs, al is het terzijde, Hitler.
En Islam, religie en jihadisme. De ‘nieuwe positieven’ (Pinker, Boudry, Norberg, Bregman) melden zich ook her en der.
Maar ook rare mailtjes waar ik iets mee moest, blijkbaar.
En de niet bestaande vrije wil en zijn even lege ziel. Dingen over awakening en zelf-bewustzijn en je hersens gebruiken. En tal van andere wonderlijke observaties natuurlijk.

Tevens komen Loeder Teresa en Henry Kissinger en Bill Clinton en andere kwalijke figuren ff voorbij, dankzij Christopher Hitchens. De vrolijke geschiedenis van het Russische communisme zoals beschreven in The Gulag Archipelago (Aleksandr Solzhenitsyn) wordt aangestipt.

Plus wat geschiedenis, hersenen, Vikingen, Germanen, dieren, planten, aarde, en ‘geen-zelf’ en de niet bestaande vrije wil komen voorbij, volwassenheid, vaardigheid, nonduaal-kijken en wat al niet.
EN het bevat: de verklaring omtrent De Enige Ware God: De Grote Groene Woensel! En: ‘mijn Henk’ (ook wel: De Hogepriester) wordt weer vermeld.

Ik hoop echt dat ie snel uitkomt, kan niet wachten – geduld hansje! Wil het graag eens grondig lezen 🙂 … en in mijn handjes houden. Toch altijd een rijk moment om een jaar werk geconcretiseerd in handen te krijgen. Dank dat jullie er zijn, want anders zou het waarschijnlijk nooit geschreven zijn.

Anyway. Hij is dus in de maak, en wordt in de herfst verwacht, denk dat ie lekker dik gaat worden… Zorg dat je Leiband voor die tijd minstens 2x hebt gelezen, oke?

Hier nog de link naar m’n boeken! Kun je nog op tijd bij-lezen, je boekenkast aanvullen of een leuk cadeau uitzoeken, voor familie en vrinden, kun je meteen zien wat die waard zijn! 🙂

Nog even dit: enkel zij die mij verstaan of wensen te verstaan begrijpen (of vermoeden) waarom ik erop hamer (liefst al) mijn boeken te lezen, herlezen, herlezen en dan nogmaals en nogmaals… zodat wat wordt aangereikt en aangeraakt diep in de weefsels van je organisatiepatroon kan doordringen en er de nodige wijzigingen in kan aanbrengen. Het moet zich door decennia aan conditioneringen en verdedigingswerken (inclusief misleidende spiritualiteit) heen vreten, en dat vraagt veel toewijding en herhaling. Ik hoop altijd op dergelijke verstaanders! Evenwel zie ik helaas nog steeds teveel mensen langskomen, in satsang en in sessieverband, die dat ‘werk’ niet verricht hebben. Waarmee ze in wezen zowel zichzelf, als mijn mogelijke rol tekort doen en beperken, en ik mezelf eindeloos herhalen mag, of mag herhalen wat geleerd had kunnen worden door grondig en meermaals te lezen.

Knuf! h.

Lees dit boek ook eens, het staat vol met ‘must-know stuff’ voor zoekers en in het leven geïnteresseerden!