Over Hans

Hans Laurentius (1964). (English)

Hans is oorspronkelijk opgeleid tot spiritueel therapeut & docent spirituele therapie o.l.v. Ad Stemerding (overleden op 15 april 2020), waarvoor hij erg dankbaar is. Het was de Advaita (leer van de non-dualiteit) echter die zijn spirituele zoektocht tot een vreugdevol einde deed komen. Grote liefde en dankbaarheid voelt hij dan ook voor guru’s als Shri Nisargadatta Maharaj en Shri Ramana Maharshi, maar ook Alexander Smit, Poonjaji, Osho, Alan Watts, de Krishnamurti’s maar ook Zen behoorden tot zijn inspiratiebronnen. Daarvoor worstelde hij zich door allerlei psychologische, filosofische en een grote hoeveelheid spirituele literatuur, zonder dat dat hem echt – hoe leerzaam en vormend het ook was – tevreden stelde zoals later het energiewerk en vooral de Advaita dat wel deden. Wel blijft hij van bijvoorbeeld Nietzsche en andere echte denkers en onderzoekers houden (vooral de laatste jaren weer zoals blijkt uit zijn boek met filosofische fragmenten: Aan de leiband, of je eigen pad? uit 2019).

Tussen 27 maart 1998 (de eerste satsang – al wist hij toen niet dat het zo heette) en mei 2009 leidde hij honderden satsangs, retraites en weekend bijeenkomsten, zowel in het land als op zijn centrum ‘De Horizon’. Daarnaast ook ontelbare individuele ontmoetingen. Na een satsang-stop en andere radicale veranderingen die in 2009 spontaan ontstonden en het deleten van het centrum, zijn er sinds eind 2011 weer tal van dergelijke bijeenkomsten op diverse locaties in het land, alsmede een viermaal per jaar terugkerend en drukbezocht Satsang Drieluik in Renkum plus een  jaarlijks Advaita Weekend in Heerde en in België. In deze corana periode zijn er vooral online satsangs om aan deel te nemen (en sessies, b.v. via skype), de drieluiken starten vanaf juli weer.

Zeer belangrijk blijft evengoed het individuele werk waarin zeer diepgaand en precies op de kern thema’s van de bezoeker kan worden ingegaan, vaak rechtsreeks verwijzend naar de waan van afgescheidenheid, of de Werkelijkheid van Heelheid of Non-dualiteit, maar soms ook helpend eerst een opening te vinden of echt bewust teleren kijken en (door)voelen.

Er verschenen sinds 1998 twaalf boeken, de dertiende titel komt in 2022 uit. Verder publiceerde Hans vele artikelen en columns, vaak in het blad InZicht, waarvoor hij van februari 2010 tot mei 2017 een vaste columnist was, maar ook vaak gewoon op de eigen site.

De essentie van zijn werk is altijd Bewust Zijn, ofwel het loskomen van afgescheidenheid en de belemmerende waan van het ‘zelf’ ofwel Spiritueel Ontwaken en Werkelijke Volwassenheid. Drie van zijn titels zijn als gratis download op deze site te vinden, alsmede ruim zestig artikelen en columns. Verder is er veel audio en video materiaal (ruim 120 ’titels’) – ook gratis – beschikbaar (hoewel doneren mag).

BOEKEN
1999  Zelfrealisatie – het spiritueel energetische pad – Ankh-Hermes – uitverkocht
2000 De vreugde van verlichting – Ankh-Hermes – uitverkocht (heruitgegeven in 2014)
2002  Zien – direct waarnemen tijdens satsang – met Leen Kuiper – De Horizon – uitverkocht
2004  Zelfherinnering – ruimte voor volledigheid – Panta Rhei – uitverkocht (heruitgegeven in 2020)
2006  Een herfstvol satsangs – De Horizon – als gratis pdf beschikbaar
2007  Terwijl de merel zingt – 52 meditaties in 4-voud – met Richard v/d Waarsenburg – De Horizon – ebook en als gratis pdf
2013  EHBO – Eerste hulp bij onvolwassenheid – Brave New Books (BNB) – ebook en als gratis pdf
2014  De vreugde van verlichting – Heruitgave – BNB – paperback en ebook
2014  Rozengeur & Prikkeldraad – Samsara – paperback en ebook (BNB)
2016  Olie op het vuur – notities omtrent spiritueel ontwaken – BNB – paperback en ebook
2019  Een handvol scherven – oftewel wat je niet horen wil – BNB – paperback en ebook
2019  Aan de leiband op je eigen pad? – Filosofische fragmenten over werkelijke individualiteit, Friedrich Nietzsche en andere zaken – BNB – paperback & ebook
2020 Zelfherinnering+ – Heruitgave met extra zen-tekst – BNB – paperback en ebook
2020 De Tao van Hans – Filosofische fragmenten II – over karakter, moraal, wil, worden en zijn – BNB – paperback en ebook
2022 Valse noten – Filosofische fragmenten III – observaties en gedachten over het menselijke dier – BNB

Kasia

Kasia Wozniak – onzeontwerpster.nl

screenshot hansNaast schrijven (en lezen) houdt/hield hij van muziek en maakte in eigen beheer tussen 2010 en 2017 7 cd’s, of muziek albums: 4 met songs en 3 met louter elektronische instrumentale muziek én houdt hij ervan ‘een pijltje te gooien’ (te darten), al komt van musiceren en darten de laatste jaren weinig terecht, mede omdat er veel gelezen én geschreven wordt. Hij woont samen zijn geliefde Kasia Wozniak en hond Ghost in Heijen (Noord-Limburg). Kasia is grafisch ontwerpster en core dynamic coach – en o.a. verantwoordelijk voor deze site, de muziek CD boekjes, de heruitgave van ‘De vreugde van verlichting’, de totale vormgeving van ‘EHBO’, ‘Rozengeur & Prikkeldraad en alle verder verschenen boeken. Ook zorgde ze voor een pdf en e-book versie van ‘Terwijl de merel zingt’ en een pdf versie van ‘Een herfstvol satsangs’ (zie ‘Publicaties’). Ze wil(de) ook wel eens een kwast of piano vasthouden en houdt van fotograferen, door de bergen banjeren en is ook bevangen van het zelfonderzoek virus :).
Samen vinden ze het ook leuk om diverse gifvrije groenten te kweken (en bloeiers voor bijen & vlinders en ander gespuis) zowel in open bedjes als in hun bescheiden kas, en te wandelen door de noord-limburgse bossen en velden en soms in de bergen. Hans ‘heeft’ ook twee prachtige dochters: Thalia (’93) en Naomi (’95).

In het bijgebouw van zijn woning, in Heijen, vinden de sessies plaats.