Bijeenkomsten over non-dualiteit / advaita

Wat is (een) satsang?

Satsang is een interactieve samenkomst over Bewustzijn, non-dualiteit, spirituele volwassenheid, advaita zelfonderzoek en verlichting. Vraag en antwoord en zijn in stilte vormen het kader waarbinnen elke vraag of inzicht naar voren gebracht kan worden. Bekend zal zijn, neem ik aan, dat het onder meer ‘ontmoeting met waarheid’ betekent, en een Indiase (Sanskriet) term is.

Satsang bijeenkomsten vinden regelmatig plaats op allerlei locaties in het land, meestal op uitnodiging van mensen die de organisatie ervan op zich nemen. Een aantal keer per jaar zijn er ook meerdaagse bijeenkomsten. Zie de agenda in de balk hiernaast.

Hans geeft al sinds 1998 satsang en leidde inmiddels honderden van dergelijke bijeenkomsten en meerdaagse events, naast ontelbare individuele sessies.

Lees ook dit bericht even aandachtig, vooral als je ‘nieuwkomer’ bent bij mij!

Iedereen mag tijdens deze bijeenkomsten inbrengen wat hij/zij wil en elke vraag mag gesteld worden. We zullen dan samen kijken wat er nodig is om de vraag te doen oplossen en/of tot inzicht te komen, dan wel de ervaring te krijgen die nodig is om het onderwerp tot bevrijding te laten komen.
Satsang is dus niet enkel zitten en luisteren of ‘stil zijn’: actieve deelname brengt immers de ervaring die nodig is, enkel intellectueel begrip helpt niet.

Bewuste ervaring telt, enkel snappen is zinloos, en zelfs een hindernis. In contact, in satsang, is de intensiteit uiteraard hoger dan tijdens het lezen van een artikel of boek, of wanneer een youtube satsang opname wordt bekeken of beluisterd. Satsang en sessies brengen het heel dichtbij, maken het heel concreet.

By the way, thema’s als Menselijke Volwassenheid en Spirituele Verlichting of Bevrijding zullen zeker ter sprake komen.

Niet schrikken als het er soms ‘hard’ of stevig aan toe gaat. Wakkerheid en zelfonderzoek zijn niet voor watjes, en de afgescheidenheids-overtuigingen zitten vaak dieper dan je denkt en moeten grondig en veelvuldig geconfronteerd worden willen ze loslaten. Zoals al eens geschreven: werkelijke spiritualiteit is verontrustend en gaat om het slopen van illusies.

Een paar reacties bij satsang video’s en interviews:

‘Een hele tijd geleden kon ik niet goed naar Hans luisteren. Ik had meningen, overtuigingen over hoe een leraar zou moeten zijn en daar voldeed Hans niet aan. Na intensief onderzoek met een andere leraar en na me te hebben verdiept in de Vedanta hoor ik hem opnieuw. Misschien nu wel werkelijk. Wat ik ervaar is een puur mens, die samenvalt met nu, zonder ergens aan te moeten voldoen en niets claimend.’ C.M.

‘Very clear and concise , I would love to hear more from this guy in English.’ R.

Wat me opviel in het weekend met Hans Laurentius, is dat alle vragen beantwoord worden. Het kan een meer emotionele of een meer spirituele vraag zijn. Beide worden beantwoord vanuit een verlicht perspectief. Het betekent dat er voor ieders vraag ruimte is. Dat geldt ook voor het vragen stellen: ieder die een vraag heeft krijgt de ruimte om die te stellen. Het is er nooit te druk voor. Zelf een vraag stellen vind ik erg bevredigend, want je krijgt een op jou toegesneden antwoord.” Anoniem

‘Goed verhaal. Hans heeft echt begrepen waar het in essentie om gaat in het leven. Eindelijk een medestander. Ben blij dat je er bent Hans.’ C.

‘Het meest duidelijk verwoord wat ik ooit gehoord heb en er kwam zelfs energie naar de oppervlakte bij de laatste vraag en antwoord, waarbij de humor van Hans ook hielp de lading eraf te halen 🙂 Zo en nu ontmoeten en (door)voelen in en met mijZelf… Dank!’ M

‘Bloody hell, what a breath of fresh air!’ J.B.

“Hans Laurentius is wat mij aangaat de meest heldere, liefdevolle, en eerlijke leraar die er in Nederland te vinden is, en wellicht ook daarbuiten, en ik ben echt op al heel wat plekken geweest de afgelopen decennia. Dat sommige mensen hem te eigenwijs ofzo vinden snap ik echt niet. Ik ben nu bij diverse satsangs geweest, en bij twee weekend bijeenkomsten, en ik zie en voel alleen helderheid, humor, aandacht, wijsheid, eerlijk en liefde. Dat wilde ik gaan even laten weten, zodat je het op je site kan zetten, als een satsamg review in plaats van een boek review, die ik ook nog ga posten. Want je boeken zijn ook enorm behulpzaam en duidelijk (en soms om je rot te lachen) Hans, ook daarvoor heel veel dank. Groetjes. N.A.”

Voorts is het goed te beseffen dat wat er gebeurt in satsang van alle aanwezigen is. De ‘leraar’ eigenlijk slechts een focuspunt (of postbode). Hij kan niets claimen als iets wordt verhelderd of wakker wordt geschud. De gezamenlijke setting en atmosfeer zorgt voor wat er gebeurt. Pas dus op met het toeschrijven van teveel credit aan de leraar, hij is slechts een onderdeel. Het is de inzet en openheid van de groep – en het individu – die van veel groter belang is. Pas dus ook op met leraren of gurus die om adoratie vragen, suggereren perfect te zijn, of de enige weg tot bevrijding te zijn – of je leven willen sturen, en beheersen en zich sektarisch opstellen, de vorderingen in hun bezoekers of leerlingen claimen en niet open zijn voor kritische vragen maar wel bakken met geld vragen of ‘speciale diensten’. Het is de leerling die leert, de eventuele credit is van/voor het geheel en meer specifiek voor de leerling. De leraar is van minder belang dan menig leraar meent 🙂

Het kan handig zijn om op z’n minst ‘De vreugde van verlichting‘ en ‘EHBO’ te lezen, dat scheelt veel aan ‘basiskennis’. Natuurlijk kan het ook veel duidelijkheid verschaffen over van alles en nog wat als je m’n laatste boeken: ‘Rozengeur & Prikkeldraad‘, ‘Olie op het vuur’ en ‘Een handvol scherven’ bestudeert. Die boeken schrijf ik niet voor niks, wie ze echt meermaals bestudeert leert veel, en hoeft een hoop dingen ook niet meer te vragen. Scheelt je zeker een satsang of sessie – of maakt die zinvoller, en het bespaart mij wellicht een aantal …eh…overbodige vragen 🙂
Onder het kopje Boeken meer info.

Inschrijving

Of je je wel of niet moet aanmelden voor een satsang bijeenkomst staat per event apart vermeld. Voor de intensives (Drieluik, Tweeluik en Advaita Weekend) dient men zich altijd op te geven. Zie de Agenda voor meer info per bijeenkomst.

Nog een paar opmerkingen van ’toeschouwers/deelnemers’:

Onlangs zei ik tegen je (Heerde) dat ik de eenheid niet voelde en nu …
Het is zo helder, inzicht na inzicht, herken nu alles wat je zegt, bekijk veel filmpjes en opvallend is die “versheid” van spreken en reageren, ook al praat je hier al jaren over, bedankt Hans, Have fun! JV

He Hans, ben eindeloos dankbaar voor je video’s, en satsangs.Vond het eerst wel pittig hoor,maar ben nu uit mijn doen, haha. Wat een zegen. dank dank dank. J.

‘Wow, Hans, jij bent zo niet spiritueel, ongelooflijk. Wat een verademing ten opzichte van al dat emotionele papa-mama gedoe wat ik veel heb gezien. Ben al meer dan twintig jaar actief in het satsang circuit, maar wat een gezever allemaal, als ik jou zo hoor. Klare taal, ik dank je hartelijk, en fuck you too, haha (sorry, ik kon dat niet laten). P’

Tjonge jonge. De energie op het Drieluik spoelde me echt weg. Gewoon weg. Helder, direct, duidelijk. Man, ik weet niet waar ik het zoeken moet, want er is inderdaad niks. Hoe geweldig! Thanks enzo.’ H.

Hoi Hans, (Op het pad) jou tegen gekomen in het begin dacht ik echt wat gevoelloos. Nu als ik je al zie! Geweldig en kan veel om je lachen dank je en je helderheid, eerlijkheid ik hou er van. C.’

Uiteraard zijn er ook lui die zeggen (ik voeg samen) dat ik een narcistische-betweterige-sneue-akelige-zeveraar ben, o ja, en arrogant natuurlijk. Weet je dat ook weer.